PUTOVANJE SA DRUGARIMA NIJE DESTINACIJA, VEĆ NOVI MODEL ODRASTANJA

Putovanje je investicija za razvoj i usavršavanje ličnosti deteta.


Ukoliko ste jedan od većine roditelja koji žele da zaustave množenje igračaka u kući, imamo dobre vesti za vas. Brojni stručnjaci predlažu da poklanjate deci putovanja i iskustva umesto igračaka, jer veoma stimulativno deluju na razvoj mališana.
Kako dečji psihoterapeut Dr Margot Sunderland ističe, putovanja predstavljaju investiciju za razvoj mozga deteta. Tokom putovanja kod dece se razvijaju dve veštine veoma značajne za njihov razvoj – veština IGRE i veština ISTRAŽIVANJA.

Veština IGRE razvija se svaki put kada se dete igra u pesku ili snegu i pravi zamak ili kule, kada se sanka, skija na brežuljku ili igra žmurke na nekom proplanku… Veština ISTRAŽIVANJA se pokreće sticanjem novog iskustva, kada mališan istražuje šumu, plažu, skriveni dragulj sela… Kroz jačanje ovih veština, mališani razvijaju sposobnost rešavanja problema, emocionalnog sazrevanja, proširuju svoj vokabular i vežbaju moć prosuđivanja.

Dete na putovanju dobija šansu da ispituje novo mesto, a to upravo podstiče razvoj veštine ISTRAŽIVANJA. Putovanja za decu pedstavljaju kratak predah od rutine, koji je uvek dobrodošao. Tom prilikom mališani provode dan u drugačijem okruženju za učenje, dok utiske sa puta i sve ono što su doživeli mogu da sumiraju po povratku kući, u vrtić ili školu. Takođe, mališani tokom putovanja lako stiču nove informacije, jer podržavaju različite stilove učenja. Putovanja kod mališana bude želju da se oprobaju u nečem novom, ispitaju i pokažu svoje umeće i talenat. Deca su tada u prilici da osete, vide i iskuse stvarni svet koji ih okružuje. Benefit putovanja se upravo ogleda u taktilnoj i eksperimentalnoj prilici za učenje putem koje imaju mogućnost da se na prirodan i jednostavan način nose sa novonastalim situacijama i da im se što pre prilagode.

Razvoj veštine IGRE i ISTRAŽIVANJA kod dece doprinose sreći i zadovoljstvu, kao i osećanju međusobne bliskosti. Kada se aktivriaju ove veštine, neurohemijske materije kao što su dopamin i oksitocin se oslobađaju i utiču da se dete oseća dobro.
Psihološka istraživanja pokazuju da zajedničko vreme provedeno tokom putovanja ima za efekat međusobno zbližavanje dece i razvoj osećaja pripadnosti istoj grupi. Zajednička druženja, igre, smeh, priče doživljene tokom putovanja s drugarima nemaju cenu i ne mogu se nadomestiti nijednim porodičnim putovanjem, niti skupocenom igračkom. Dr Zita Oravecz, koja je učestvovala u pomenutom istraživanju, zaključuje: „Pozitivni mikro-momenti, kao što su lepa reč, ili zajednički emotivni doživljaj čini ljude da se međusobno osećaju bliskijim. Putovanja pružaju široke mogućnosti za ovo zbližavanje, jer se osobe tada nalaze u uslovima koji su drugačiji od svakodnevice.“

Imajući u vidu sve prednosti koje putovanje ima na razvoj dece, PU „HAPPY KIDS“ tokom radne godine organizuje nekoliko kraćih i dužih putovanja. Stručni tim vrtića ova putovanja pažljivo planira sa željom da mališanima omogući da na kvalitetan i raznovrstan način, igrajući se razvijaju najbolje potencijale u sebi, jačaju samopouzdanje i osećaj sigurnosti, razvijaju samostalnost i kreativnost, upoznaju i istražuju svet oko sebe, kao i da jačaju svoje drugarske veze. Kod nas deca putuju u malim grupama, borave u sigurnoj i kontrolisanoj sredini, a stručan vaspitno-obrazovni kadar budno prati svaki pokret deteta.

Stoga dragi roditelji, umesto kupovine poklona, darujte detetu putovanje sa svojim drugarima i omogućite mu da postane bogatije za još jedno novo istraživanje. Iskustvo stečeno tokom putovanja je nezamenljivo bilo kojim drugim iskustvom, a uspomene sa putovanja će trajati mnogo duže nego interesovanje mališana za igračku koju dobije.

Deca u kontaktu sa prirodom otkrivaju svoju pravu snagu.