Izbor pravih namirnica je put ka životnom stilu koji će trajati zauvek!

Pravilna i uravnotežena ishrana spada među najvažnije pozitivne činioce zdravlja, a zdrave navike u ishrani se stiču još u najranijem detinjstvu. Od vrste hrane, kao i obroka koji se pripremaju za decu zavisi kvalitet navika koje će se kod mališana razviti. Najveći uticaj prilikom uspostavljanja pravilne ishrane kod dece, pored roditelja ima vrtić, a u predškolskoj ustanovi „HAPPY KIDS“ se svakodnevno promovišu i neguju zdrave navike u procesu ishrane naših mališana. Vodeći računa o nutritivnim potrebama dece, naš kvalitetan stručni tim za pripremu hrane daje doprinos u uspostavljanju zdravih stilova ishrane i snažnijeg imunog sistem kod dece, Za naše mališane svaki obork predstavlja novi doživljaj, iskustvo više, kao i priliku za razvijanje i jačanje samostalnosti i socijalizacije.

Zdrava hrana svakog dana je princip koji se bezuslovno poštuje u predškolskoj ustanovi „HAPPY KIDS“ zahvaljujući našem nutricionisti koji posvećeno, sa puno pažnje na nedeljnom nivou formira jelovnike u skladu sa uzrastom, energetskim i nutritivnim potrebama deteta. Prilikom izrade jelovnika nutricionista se pridržava odredibi koje su propisane Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi. Obroci koji se pripremaju prema ovako forimiranim jelovnicima vode ka uspostavljanju ravnoteže između unosa energije i hranljivih materija sa specifičinim potrebama dece. Potrebe za proteinima, mastima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, koji su nepohodni za pravilan rast, razvoj i funkcionisanje organizma su kod SREĆNE DECE našeg vrtića u celosti zadovoljene.

Svi naši objekti poseduju trpezariju, adekvatno opremljenu za serviranje dečjih obroka. Kod nas i najizbirljivija deca probaju i prihvataju nove ukuse hrane, čak i one koje su pre odbijali, jer u društvu drugara je sve slađe i lepše. Za taj uspeh su zalužne i veštine i umeća naših zaposlenih da na lep, kreativan i zanimljiv način serviraju hranu. I ostali principi kojima se podržava zdrava ishrana se neguju u vrtiću. U svim objektima bonton tokom jela se poštuje i od strane dece i od odraslih. Obroci se poslužuju svakog dana u isto vreme, a mališani HAPPY KIDS-a, u zavisnosti od uzrasta i njihovih mogućnosti zajedno sa svojim vaspitačima učestvuju u procesu postavljanja stola.

U „HAPPY KIDS” vrtiću se servira pet obroka: doručak, voćna užina, ručak i dve popodnevne užine. Trpeze u našim vrtićima su bogate žitaricama, povrćem i voćem, kao i proizvodima koji sadrže kalcijum, gvožđe i belančevine. U ishrani dece se koristi polubeli, crni i integralni hleb, a obroci su bez previše masti, šećera i začina, dok za konditorske proizvode kod nas nema mesta. Aktuelne jelovnike za tekuću nedelju roditelji mogu pogledati na sajtu vrtića ili na oglasnoj tabli objekta „HAPPY KIDS” u koji ide njihovo mezimče.

Raspored serviranja obroka je sledeći:

Doručak: 07:30 – 09:30
Voćna užina: 10:30 – 11:00
Ručak: 11:30 – 13:30
Prva popodnevna užina: 14:30 – 15:00
Druga popodnevna užina: 16:30 – 17:00

Na naše veliko zadovoljstvo, u predškolskoj ustanovi „HAPPY KIDS” kompletna hrana se priprema u centralnoj kuhinji koja je opremljena po sertifikovanom, implementiranom HACCP sistemu. U centralnoj kuhinji se koristi najkvalitetnija profesionalna oprema, zahvaljujući kojoj se dostiže visok kvalitet u pripremi hrane. Tokom procesa kuvanja i pečenja gubici u težini namirnice su znatno manji, vreme pripreme kraće traje i potrošnja masti je minimalna. Jelo je ukusnije, mekše, zadržava vlagu pa se zalogaji lakše žvaću što je veoma važno u ishrani mališana. U kuhinji se poštuju sva pravila procesa proizvodnje i distribucije gotovog jela, a za prevoz hrane koristi se HAPPY KIDS transportno vozilo, koje je u skladu sa sanitarnim propisima.

Sva lica u ustanovi zadužena za pripremu, distribuciju, prijem i serviranje hrane su prošla sve neophodne obuke i nalaze se pod redovnim sanitarnim nadzorom. Radni prostor i posuđe se redovno održavaju sredstvima za dezinfekciju koja nisu štetna za dečje zdravlje i u skladu su sa zakonskim propisima.

U našem vrtiću se koriste svi resursi sa ciljem da učimo i podržavamo decu da ostanu zdrava, a na nama je da im to omogućimo tako što ćemo praviti dobre izbore za njih i pripremati hranu sa maksimalno očuvanom hranljivom i biološkom vrednošću, koja je zdravstveno bezbedna i ispravna. Stoga, dragi roditelji, možete biti bezbrižni jer imate tu privilegiju da vaša deca odrastaju upravo u PU „HAPPY KIDS“, mestu gde se poznaju i neguju vrednosti brižljivog, posvećenog, zdravog i kvalitetnog pripremanja svakog obroka u koji je utkan osnovni sastojak bez kog ne bismo mogli da radimo u vrtiću, a to je ljubav prema deci.