Put od zdrave trpeze vodi ka životnoj radosti i dugovečnosti!

U Predškolskoj ustanovi “HAPPY KIDS” ishrana nije samo unošenje raznovrsnih i zdravih namirnica, već i put ka socijalizaciji i osamostaljivanju, novi doživljaj i novo iskustvo. Obroci sa drugarima iz vrtića pomažu čak i najprobirljivijim mališanima da prihvate novi ukus hrane, ali i ukus koji su pre dolaska u kolektiv odbijali.

Veoma smo svesni činjenice da je ishrana jedan od najznačajnijih faktora životne sredine, koji utiče na zdravlje i kvalitet budućeg života svakog deteta, te se u Predškolskoj ustanovi “HAPPY KIDS” ogromna pažnja poklanja kvalitetu ishrane dece. Osnovni i najvažniji zadatak pravilne ishrane je da dečijem organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka, a time i pravilan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i razvoj.

U Predškolskoj ustanovi “HAPPY KIDS” planiranje jelovnika vrši se na nedeljnom nivou. Nutricionista planira, normira i energetski balansira dnevni unos hrane. Obroci su planirani po uzrastnim grupama i zadovoljavaju energetske potrebe dece u odnosu na njihove dnevne aktivnosti. Energetska vrednost dnevnog obroka u vrtiću određena je „Pravilnikom o normativu društvene ishrane dece u ustanovama za decu“. Dečije energetske potrebe se i individualno kontrolišu u cilju sprečavanja gojaznosti (posledica prekomernog kalorijskog unosa) ili pothranjenosti (usled nedovoljnog kalorijskog unosa). Izbor hrane je balansiran i sadrži proteine, masti i ugljene hidrate, minerale i vitamine u optimalnom odnosu, što dečijem organizmu obezbeđuje sve hranljive sastojke neophodne za pravilan rast, razvoj i funkcionisanje organizma. Ishrana je bogata žitaricama, povrćem i voćem, kao i proizvodima koji sadrže kalcijum, gvožđe i belančevine, a izbegavamo masna, slana i preslatka jela, kao i sve vrste konditorskih proizvoda.

Hrana se priprema u našoj centralnoj kuhinji, koja je opremljena po visokim standardima HACCP-a. Kuvana jela se odmah serviraju bez podgrevanja. Hrana se priprema bez aditiva i konzervansa, na 100% prirodan način. U ishrani dece se koristi polubeli, crni i integralni hleb.

Posebna pažnja se poklanja lepom serviranju obroka, što kod dece umnogome podstiče apetit. Bonton za stolom kao kult navika je nezaobilazni deo naše svakodnevnice.

Kroz dnevni režim planirane ishrane, deca u vrtiću/jaslama HAPPY KIDS, dobijaju 2 glavna obroka i 3 užine.

Raspored serviranja obroka je sledeći:

Doručak: 07:30 – 09:30
Voćna užina: 10:30 – 11:00
Ručak: 11:30 – 13:30
Prva popodnevna užina: 14:30 – 15:00
Druga popodnevna užina: 16:30 – 17:00

Svi naši objekti poseduju trpezariju, adekvatno opremljenu za serviranje dečjih obroka. Osoblje koje se bavi serviranjem hrane, adekvatno je obučeno i pod redovnim sanitarnim pregledom. Radni prostor i posuđe se redovno održavaju sredstvima za dezinfekciju.

Saradnja sa nutricionistom omogućava uspešno planiranje i sprovođenje pravilne ishrane, odabir odgovarajućeg načina čuvanja i pripreme hrane, ali i pravilne kombinacije namirnica. Kao rezultat toga u predškolskoj ustanovi HAPPY KIDS deci se obezbeđuje hrana sa maksimalno očuvanom hranljivom i biološkom vrednošću, zdravstveno bezbedna i higijenski ispravna hrana!

piramida-zdrave-ishrane